• 2_slide_dni_otwarte2025.jpg
  • 3_slide_dni_otwarte.jpg

Piekarz

Nauka trwa 3 lata. Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez konsumenta. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji, z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta. Rozrost końcowy uformowanego ciasta odbywa się w komorach rozrostowych lub w pomieszczeniach piekarni. Wyrośnięte kęsy ciasta trafiają do pieca piekarskiego, gdzie pod nadzorem piekarza są wypiekane, z zachowaniem zasad technologicznych.

Pieczywo po wypieku jest przekazywane do magazynu wyrobów gotowych, a następnie do punktów sprzedaży. Piekarz nabywa też umiejętności w zakresie produkcji rogali, chałek, bułek słodkich i drożdżówek. Piekarz jest odpowiedzialny również za kontrolę jakości wyprodukowanego pieczywa.

  • 01_starostwo.png
  • 02_men.png
  • 03_ko.png
  • 04_cke.png
  • 05_oke.png
  • 06_energa.png
  • 07_gj.png
  • 08_pck.png
  • 09_16brl.png
  • 10_policja.png
  • 11_psp.png
  • 12_bank_spoldzielczy.png
  • 13_wsb.png
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd