Image

Piekarz

Cykl kształcenia
Nauka w branżowej szkole trwa 3 lata.
Język obcy
język agielski lub język niemiecki

Piekarz wytwarza wyroby piekarskie zgodnie z recepturą, ocenia przydatność surowców, magazynuje surowce, wytwarza wyroby piekarskie z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń, ocenia pieczywo, przygotowuje pieczywo do dystrybucji oraz prowadzi dokumentację produkcyjną w zakładach piekarskich. W zawodzie piekarz szczególnie ważna jest zdolność do wykonywania oceny organoleptycznej surowców, półproduktów i wyrobów gotowych, sprawność fizyczna, skrupulatność, dokładność i zdolność do koncentracji.

Piekarz potrafi:

  • oceniać jakość surowców piekarskich, półproduktów, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych,
  • posługiwać się recepturami piekarskimi,
  • przygotować surowce, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze do produkcji ciasta pszennego, żytniego, mieszanego, specjalnego i dietetycznego; sporządzać ciasta do produkcji wyrobów piekarskich pszennych, żytnich i mieszanych, specjalnych i dietetycznych; dzielić i formować kęsy ciasta na wyroby piekarskie; oceniać stopień rozrostu kęsów ciasta,
  • prowadzić wypiek pieczywa; oceniać jakość wyrobów piekarskich, przygotować wyroby piekarskie do dystrybucji,
  • obsługiwać maszyny i urządzenia do produkcji wyrobów piekarskich,
  • przestrzegać procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.

Przedmioty zawodowe, których będzisz się uczył w Branżowej Szkole I Stopnia w zawodzie piekarz to w ramach:

  • Kształcenia zawodowego teoretycznego: Technologia produkcji piekarskiej. Podstawy przemysłu spożywczego. Obsługiwanie maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów piekarskich. Język angielski zawodowy/Język niemiecki zawodowy. Bezpieczeństwo i higiena pracy. Kompetencje personalne i społeczne.
  • Kształcenia zawodowego praktycznego: Praktyczna nauka zawodu - zajęcia odbywają się u pracodawców.
    Uczniowie klas/zawodów, w których teoretyczne przedmioty zawodowe odbywają się w szkole mają w I, II i III klasie 2 dni zajęć praktycznych u pracodawców.

    Uczniowie klas/zawodów, w których teoretyczne przedmioty zawodowe odbywają się na kursach* mają w I klasie 2 dni, a w II i II klasie 3 dni zajęć praktycznych u pracodawców.

    * Kursy - szkoła prowadzi kształcenie w każdym zawodzie Branżowej Szkoły I Stopnia. Jeśli jednak dany zawód wybierze bardzo mała liczba osób, to na kształcanie zawodowe teoretyczne w swoim zawodzie uczeń zostanie oddelegowany przez szkołę do ośrodka kursowego.
    Kurs kształceniowy finansowany jest przez szkołę. Uczeń uczestniczy w takim kursie aż trzykrotnie: w pierwszej, drugiej i trzeciej klasie.
    Kurs każdorazowo trwa 4 tygodnie przez 8 godzin dziennie. Na zajęciach w ośrodku kursowym uczeń otrzymuje się oceny, zdaje egzaminy, sprawdzana jest jego obecność, oceniane jest zachowanie. Informacja o postępach kursanta dostarczana jest do szkoły i do pracodawcy.
    Kształcenie w zakresie przedmiotów ogólnokształcących odbywa się w szkole.

Po zakończeniu nauki w Branżowej Szkole I Stopnia czeka Cię egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe.

W zawodzie piekarz wyodrębniono jedną Kwalifikację SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich.

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie piekarz powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich:

  • magazynowania surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych,
  • przygotowania surowców i sporządzania półproduktów piekarskich,
  • dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie,
  • przeprowadzania rozrostu kęsów oraz wypieku pieczywa,
  • ekspedycji gotowych wyrobów.

Egzamin zawodowy jest podzielony na dwie części – pisemną (teoretyczną) oraz praktyczną.

Część pisemna jest przeprowadzana w formie testu pisemnego z wykorzystaniem elektronicznego systemu przeprowadzania egzaminu zawodowego, po uzyskaniu upoważnienia przez szkołę, placówkę, centrum, pracodawcę lub podmiot prowadzący kwalifikacyjny kurs zawodowy przeprowadzający egzamin. Część pisemna trwa 60 minut i przeprowadzana jest w formie testu składającego się z 40 zadań zamkniętych zawierających cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna odpowiedź jest poprawna.

W czasie trwania części pisemnej egzaminu zawodowego każdy zdający pracuje przy indywidualnym stanowisku egzaminacyjnym wspomaganym elektronicznie.

Część praktyczna egzaminu zawodowego polega na wykonaniu przez zdającego na stanowisku egzaminacyjnym zadania praktycznego, którego rezultatem może być wyrób, usługa czy też dokumentacja. 

Zdający zdał egzamin zawodowy, jeżeli uzyskał:
1) z części pisemnej – co najmniej 50% punktów możliwych do uzyskania (czyli rozwiązał poprawnie minimum 20 zadań testu pisemnego), oraz
2) z części praktycznej – co najmniej 75% punktów możliwych do uzyskania. Wynik egzaminu zawodowego ustala i ogłasza komisja okręgowa.

Wynik ustalony przez komisję okręgową jest ostateczny. Po zdanym egzaminie z danej kwalifikacji uczeń uzyskuje certyfikat kwalifikacji zawodowej wydany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.

Piekarz może pracować w rzemieślniczych i przemysłowych zakładach piekarskich, cukierniach, zakładach gastronomicznych oraz w punktach sprzedaży pieczywa. Może również samodzielnie prowadzić piekarnię.

Our website is protected by DMC Firewall!